Var med och rädda kusten

När du läser ordet kusträddare tänker du kanske främst på de som arbetar på Kustbevakningen med att rädda människor som hamnat i sjönöd med sin båt eller ett fartyg som är i akut behov av hjälp för att det gått på grund. Dock är detta ett ord med fler betydelser än så. En kusträddare kan också vara en person som räddar själva kusten, det vill säga miljön och djurlivet som finns där.

Skulle du vilja bli en kusträddare i syfte att rädda miljön, våra hav och det marina livet? Här tänkte vi nämligen beskriva hur du kan organisera din egen kusträddning och dra ditt strå till stacken för att rädda miljön. För att bli en moralisk kusträddare behöver du inte göra högskoleprov eller läsa på universitetet utan detta är riktigt enkelt.

Så räddar du kusten

Att rädda kusten är en utmaning som inte enbart en person kan ta ansvar för, här behöver mänskligheten göra en gemensam insats. För det första måste vi alla lära oss att vårt beteende vad gäller sophantering och sopor som slängs i havet har stor påverkan på vår planet och de som bor på den. Som nummer två behöver vi göra en gemensam insats vad gäller upplockning av skräp. Att plocka upp skräp från kusten är vad vi menar med kusträddning i denna text.

Samla dina vänner för att rädda kusten

När du bestämt dig för att rädda kusten kan du enkelt samla ihop dina vänner genom att skapa ett Facebookevent, där du berättar att under din kusträddardag är syftet att samla skräp som samlats vid kusten och som spolats upp med vågorna och vilken dag, plats och tid du tänkt ge dig ut. För att locka dina vänner till dagen kan du erbjuda en picknick och kanske ta med en boll eller kubbspel och göra dagen till en mysig dag med umgänge. Dessutom kan du upplysa dina vänner om att ni gör en riktigt god gärning för miljön, djurlivet och kommande generationer som ska bo och leva på vår planet.

Delta i den Nordiska kuststädardagen den 4 maj

För den som vill ta del av en större insats vad gäller kusträddningen så anordnas den Nordiska kusträddardagen den 4 maj varje år. Denna dagen samlar människor i hela Norden. Det brukar vara omkring 40 000 människor som går man ur huse och tar sig till närmsta kust för att göra en insats för miljön genom att plocka skräp och forsla bort det från den marina miljön. Denna dagen erbjuder dessutom Håll Sverige Rent picknick-mat till de grupper som anmäler sig och är fler än 15 personer i sitt skräpplockarlag. Denna dag brukar vara mycket givande för både deltagare och miljön.