Tv-programmet Kustbevakarna

Kustbevakarna var ett tv-program som sändes i Kanal 5 mellan 2006 och 2009. Det gick i tre säsonger, och var i dokumentärformat. Under programmets gång fick tittarna följa med Kustbevakningens personal i deras vardag, och se alla de uppdrag som kunde dyka upp – från att ägna sig åt fartkontroller och att ta fast båtfyllerister till att rädda liv på människor som är med i olyckor och medverka i militära övningar.

När programmet hade premiär mottogs det generellt väl av tittarna; 41 procent av dem gav Kustbevakarna fem av fem i betyg, och mer än 72 procent gav programmet tre av fem eller mer i betyg. En av kommentarerna från tittarna var att det var roligt med ett program som handlade om ”riktiga människor”. Kustbevakarna var också sannolikt ett sätt för människorna som satt i sina sommarstugor och tittade på tv efter att de klippt gräset med sin nya gräsklippare eller rensat rabatterna på ogräs att få ta del av livet ute i skärgården för en stund, och känna havets fläkt och bris. Kanske var det en anledning till att programmet blev så populärt.

Programmet spelades in på västkusten, varför Kustbevakningens arbete i programmet sträcker sig mellan Strömstad och Båstad. Under den första säsongens sju avsnitt fick kustbevakarna bland annat vara med att assistera när en färja gått på grund och vid en vrakdykning, samt att leta efter en man som försvunnit. Kanske berodde det på den första säsongens framgång, men säsong 2 och 3 fick i alla fall fler och fler avsnitt: säsong 2 hade åtta avsnitt och säsong 3 hade 11 avsnitt. Eftersom man fick följa samma personer under alla tre säsonger fick tittarna verkligen lära känna dessa karaktärer och deras personligheter, vilket gav programmet ytterligare en dimension. Det elfte avsnittet i den tredje säsongen år 2009 var dock det sista vi såg av Kustbevakarna i tv-rutan.