Tv-programmet Baywatch

Om man levde under 1990-talet så kommer man utan tvekan ihåg serien Baywatch. I denna kultserie får vi följa ett antal livräddares dramatiska liv i Los Angeles. Baywatch sändes mellan 1989 och 1999, och följdes därefter av Baywatch: Hawaii som till slut stängdes ner 2001. Under denna tid gjordes spin-offen Baywatch Nights, och hela tre spelfilmer. Efter att ha lagts ner efter den första säsongen för att sedan plockas upp av en annan TV-kanal, lyckades Baywatch bli väldens mest sedda serie. I stora delar av världen kommer idag många ihåg de röda dräkterna, vackra stränderna och framförallt de snygga och vältränade livräddarna. Men filmen mottog också mycket kritik, och som Jason Momoa skulle få erfara var det inte en själklarhet att det gynnade ens karriär att medverka i Baywatch.

Jason Momoa om sin roll

Jason Momoa, som idag kanske är mest känd som Khal Drogo från HBO’s filmatiseringen av George RR Martins Game of Thrones började sin karriär i Baywatch, då han var 19 år. Men han fick inga roller på grund av sitt deltagande i Baywatch på flera år. Enligt han själv ledde Baywatch till att han inte mottogs med respekt i den hårda film- och TV branschen. Ironiskt nog var det just hans roll i Baywatch som väckte hans intresse för skådespeleri. Som tur var lyckades han övertala skaparna till Game of Thrones med en krigsdans. Att Baywatch utspelade sig på en strand, där människor alltså var relativt lättklädda gjorde att många kritiserade serien för att vara skräp man sålde genom “sex-appeal”. Kanske var det tankar som dessa, som gjorde att Momoa hade svårt att få ett jobb efter sin medverkan, och att han känt att han inte tagits på allvar.

Vad gjorde Baywatch stort?

Idag kan vi nog säga att minnet av trummorna som spelades i början av avsnitten lever starkt kvar i mångas minnen. Man kan fråga sig varför denna serie blev så oerhört populär. Var det möjligtvis de färgstarka karaktärerna eller de spännande handlingarna som lyckats övertala en generations TV-tittare? Eller så är kanske sexiga livvakter med bra peruker och röda badkläder alltid ett säljande koncept? Kanske är det de otaliga kändisarna som deltagit i serien? Namn som David Hasselhoff (som också var producent), Pamela Anderson, Yasmine Bleeth och Alexandra Paul känns ibland som ikoner för 1990-talet, inte bara som karaktärer i Baywatch. Ja, det är kanske omöjligt att säga varför så många älskade Baywatch, men denna legendariska serie lyckades skapa 242 avsnitt i 11 säsonger, och är ett TV-minne som många av oss än har kvar.