Grundläggande säkerhet vid vatten

Självklart är det en trygghet för alla som tycker om att bada i havet, fiska, segla och vistas vid vattnet på olika sätt att det finns livräddare och kustbevakning som hjälper till att hålla kusterna säkra och som kan ingripa i nödsituationer. Det allra bästa är dock självklart att förebygga att nödsituationer ens uppstår, genom att själv tänka på grundläggande säkerhet när man vistas i, på eller nära vatten.

En sak som är viktig att känna till är exempelvis att det finns regler om att livräddningsutrustning ska finnas vid alla anordnade badplatser (liksom kajer, hamnar och kanaler). Detta är självklart positivt, men det betyder också att naturliga badplatser och naturhamnar inte omfattas av dessa regler. Om man vistas på sådana platser ska man därför vara extra uppmärksam på säkerheten, och exempelvis bära flytväst.

Barn ska alltid bära flytväst när de vistas på en brygga eller badplats, oavsett om det finns övrig livräddningsutrustning eller inte. Nästan varje år drunknar flera barn i Sverige vid badplatser eller på båtar, för att de inte kan simma och inte bär flytväst.

Något som kan vara viktigt att tänka på när man badar i havet i tropiska länder är att skydda fötterna genom att bära badtofflor. Då undviker man att trampa på giftiga havsdjur. Lyckligtvis finns inga sådana i Sverige, men man kan ändå skada fötterna på exempelvis vassa stenar. Om man skulle lida av sprickor i fötterna av andra anledningar, till exempel för att de är torra, kan det enkelt åtgärdas med krämen Footmender. Den kan med andra ord vara bra att ha med sig i strandväskan, så att man kan njuta av sand, sol, saltvatten och annat som torkar ut huden, utan att oroa sig.