The Finest Hours – En film om kusträddning

Kusträddningen vid Cape Cod i USA ställdes år 1952 inför en enorm utmaning. Under en snöstorm hade ett fartyg förlist och försatt 32 sjömän i en svår nödsituation. Att ge sig ut i en större räddningsbåt var i princip omöjligt. Istället valde några modiga kusträddare att ge sig ut i en liten båt och lyckades på något sätt undsätta sjömännen. I filmen ”The Finest Hour” berättar man den verklighetsbaserade historien om händelsen.

Lite för mycket Hollywood

Filmen blev inte särskilt omtyckt hos recensenter. Många anser att Hollywood kryddat berättelsen och förvandlat den till överdriven hjältesaga. Kustbevakaren Bernie Webber, spelad av Chris Pine, har huvudrollen. I filmen är han en typisk amerikansk hjälte med en flickvän som väntar i hamn. Överlag är alla karaktärer nästan overkligt modiga och trots att det är en full snöstorm bemödar de sig inte ens med att klä sig ordentligt.

Skådespelarna gör sitt bästa, men rollerna är outvecklade och handlingen känns förutsägbar. Maria Brander gav filmen 2/5 och här  kan du läsa hela recensionen. Vad som däremot förtjänar visst beröm är specialeffekterna. Filmen ser bra ut på den vita duken och de har lyckats bra med att skildra vädrets makter.